Příspěvek Diskuzního fóra
Tak jsem se podíval na KzČ (Klokan z Černošic) oblíbený Transfermarkt. Konkrétně na Nováka.
Za tu dobu co je řekněme v Áčku.... dostal TROCHU větší příležitost na hřišti v prvních dvou sezónách. Od té doby byl buď zraněný, na hostování nebo na okraji zájmu (ať již je důvod jakýkoliv).
Má 51 zápasů a vstřelil 3 branky. S MOL Cupem a baráží 61 zápasů a 6 branek. To celkové číslo zápasů je však třeba brát s hodně velkou nadsázkou, neboť dobrá polovina z nich jsou starty na doslova pár minut.
Takže můžeme vést sáhodlouhé debaty o tom, zda je to bilance dobrá nebo špatná.
Pokud bychom byli na Letné nebo v Edenu a sledovali nějaký podobný příběh, mohli bychom si říct: "No jo, to je prostě život, tak to holt tady chodí. Šanci si dostal a nic moc."
Jenomže my nejsme ani v jedné z těchto lokalit. Jsme v Bohemce. Takže pokud mám v kádru někoho takového, kdo si s míčem rozumí a má to i dost často myšlenku, potom zkrátka musím být hóóóódně trpělivý....proč????? Protože zkrátka nikoho dalšího v týmu nemám.
Zde se tak dostávám k podstatě věci. Mě se prostě dlouhodobě práce s našimi odchovanci (zapracování do áčka) nelíbí. Za těch cca 10 let jich tu pár bylo a všichni mají hodně podobný osud. Ano, je tu jeden úhel pohledu (klub) a jeho stanoviska k oněm hráčům. Z objektivního a nestranného pohledu je třeba uznat, že kdo jiný než samotný klub, by měl mít právo vydat konečný verdikt nad dotyčným hráčem. Je s ním ve spojení každý den....
Nicméně za těch x let co člověk je na tomhle světě, vím, že každá mince má i druhou stranu. A je úplně jedno jestli je to sport nebo běžné zaměstnání.
V zámoří existují propracované metodiky, jak postupně zapracovávat draftované hráče do týmu. A pokud dotyčný hráč nějakým závažným způsobem neporuší klubový kodex, panuje vesměs se všemi určitá míra tolerance. Hráčům se postupně přidávají minuty a nikdo zas až tak úpěnlivě nesleduje kolik dali košů, gólů, home runů nebo touchdownů.
Zde udělám menší odbočku k dalšímu, snad nejvíce skloňovanému jménu v posledních týdnech. Ke Kadlecovi.
Tohle je čistě jen můj osobní názor, který nikomu nevnucuji.
Za mě je tohle čistokrevný stoper. A to i s přihlédnutím k tomu, jak komicky to občas může vypadat. Hráč s jeho parametry (výška) snad ani nic jiného hrát nemůže.
Na místo toho ho Veselý nutí operovat na 80 metrech, kde běhá jako debil sem a tam a plní nesmyslné úkoly, které z téhle pozice sice vyplývají, ale jaksi pro poněkud jiný typ hráče.
Často zde zaznívají argumenty, že dělá chyby v jiných prostorech, tak jak by to potom vypadalo na stoperu. Samozřejmě že ty chyby dělá, ale drtivá většina z nich pramení z toho, že hraje něco, co hrát nemá.
Ve finále ty góly stejně dostáváme i bez jeho přičinění.
Takže namísto toho, aby se zapracoval na stoperu a začalo se s ním pracovat po mentální stránce tj. trávit s ním extra čas a na videu mu rozebírat situace, kdy je ve špatném postavení nebo kdy při rozehrávce situaci vyhodnocuje špatně atd. atd. tak bude hrát to co hraje, občas si to proloží hrou na stoperu, takže z toho bude akorát bramboračka, do toho se ještě přidá tlak tribuny a skončí to zase tak, jak to s odchovanci u nás vždy končí.
Na závěr zpátky k Novákovi. Aktuální čas a probíhající nemoc mě už nedává příležitost podívat se na další hráče, kteří v Bohemce byli nebo stále jsou za současného působení Nováka. Kdyby se na to někdo podíval, došel by jistě k závěru, že budou tak maximálně 3 hráči, o kterých lze s určitostí říct, že měli z celkového pohledu větší přínos pro Bohemku, než je ten aktuální Novákův. O zbytku si jistý nejsem. Jedno je ovšem jisté. Budou mít mnohem více minut na hřišti než kolik dostal kdy tento hráč, odchovanec klubu.
Klidné spaní všem před derby!!!!