Příspěvek Diskuzního fóra
epocha napsal:
Ale pane „hrdin“, no samozřejmě že je to o emocích!!! Celé to fandění fotbalovému klubu je jen a jen o emocích. Co jiného než emocionální vztah k Bohemce mě vede k podpoře Jakubowiczů a Vás zase k jejich ... permanentní kritice. Kdybyste neměl rád tento fotbalový klub, tak byste musel být blázen nebo s prominutím super drzoun, abyste mluvil někomu jinému do toho, jak řídit svůj majetek a jestli a jak do něho má nebo nemá investovat. Ani jeden z nás Bohemku neřídí a nevlastní, a přestože Vy se pasujete do role jakéhosi odborníka, tak ani tak spoustu detailů znát nemůžete a emocionální složka ve Vašich odhadech toho, co se bude v Bohemce dít či nebude, hraje nemalou roli. Moje emoce spočívá v tom, že považuji za velice špatné a iracionální, když neustále znervózňujete stovky příznivců Bohemky poukazováním na údajnou neschopnost pánů Jakubowiczů udržet klub na takové úrovni, která Bohemce umožní i nadále hrát první ligu. A Vy jste oproti tomu plný nekorektních emocí, když oba Jakubowicze urážíte nepodloženým poukazováním na jejich údajné lhaní… Já zkrátka nepřestávám být rád za to, že pro pány Dariusze a Darka je Bohemka „srdeční“ záležitostí a nemají ji jako investici do hračky, která když nevyjde, tak půjdou o dům dál nebo se na to vykašlou úplně. To se klidně může stát v Pardubicích, až pan Pražák pochopí, že dlouhodobě sype peníze do černé díry, a Pardubice se po jeho odchodu zase na dlouhá léta usídlí v nižších soutěžích. Já vím, fandit Bohemce je pro nás, její letité příznivce, celoživotním traumatem. Bohemka přesto má i měla svoje fandy, i když nezískávala titul za titulem a úspěch za úspěchem, protože od samého začátku existence fotbalových soutěží na tom byla jako relativně malý klub vždy ekonomicky hůř než Sparta nebo Slavia (samozřejmě s výjimkou let totality, kdy primární ekonomické aspekty ustoupily do pozadí). Stejně tak má svoje věrné fandy třeba berlínský Union vedle giganta Herthy, madridské Vallecano v konkurenci super klubů Real a Atletico, londýnský Fulham ve srovnání s o dost bohatšími Arsenalem či West Hamem a Tottenhamem, atd. atd. Zkuste se smířit s tím, že i kdyby Bohemku vlastnil někdo movitější, než jsou Jakubowiczové, tak z dlouhodobého hlediska nebude moc často přeskakovat v tabulkách ty dva kluby z Edenu a Letné a vydělávat na evropských pohárech. A zatímco Jakubowiczové budou svůj klub podporovat dál, tak kdoví, kdy jiné majitele přestane bavit do fotbalu strkat peníze, které se jim reálně nebudou vracet. To už tady mnohokrát bylo. I přesto, co jsem napsal, je u nás nakonec Bohemka velmi úspěšným klubem (v historické tabulce od roku 1925 pátým nejlepší československým a českým), který s výjimkou nešťastných pěti let 1935 až 1940 nikdy neskončil v nižší soutěži na déle než na tři roky po sobě. Jo, pardon, ještě ty čtyři neprvoligové roky v řadě v době krize kolem roku 2005, kdy nehrála nejvyšší soutěž v letech 2003/04 až 2006/07. A Jakubowiczům se podařilo na tuto dlouholetou úspěšnost navázat a Bohemku stabilizovat, přestože po roce 2005 to vypadalo neobyčejně špatně. No, a já na rozdíl od Vás Jakubowizcům věřím v tom, že tato úspěšná zelenobílá historie bude pod jejich vedením pokračovat i přes Vaše antijakubowiczovské škarohlídství. Těch několik miliardářů, kteří se v poslední době rozhodli „ulejt“ prachy do fotbalu, podle mého názoru tento trend nijak zásadně nezmění. Opakuji: vlastnit fotbalový klub u nás je bude – asi s výjimkou těch dvou nejbohatších – vždy spíše ztrátovým podnikem, ale to Vy přece víte. A je otázkou, jak dlouho to bude pány miliardáře bavit, pokud nejsou tak jako Jakubowiczové zároveň toho svého klubu opravdoví fandové. Když už nechcete majitele naší Bohemky podporovat a permanentně je spolu s několika dalšími napadáte a dokonce urážíte ze lhaní, a svým způsobem tak odrazujete její příznivce v jejich zápalu Bohemku podporovat a fandit jí, tak by možná pro Vás bylo lepší se přestat trápit a zkusit se místo toho transformovat do příznivce nějakého historicky bohatého klubu. A budete mít klid… :-)
Dobře jsi to napsal, dík!
Já k tomu ještě dodám, že ve fotbale neplatí přímá úměra čím větší miliardář tím úspěšnější fotbalový klub i když peníze mají značný vliv.
Otázka je kolík a jak dlouho je kdo ochoten do klubů investovat, ale především jak efektivně klub/sportovní úsek menší či větší prostředky využije...
BOHEMKA DO TOHO!!!
Mimochodem, brzo začne budování Ďolíčku o jakém se desítky let mnohým ani nesnilo, děkujeme!