Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Dušan Uhrin odpovídal na dotazy čtenářů

Minulý týden jste měli možnost zasílat dotazy pro trenéra <b>Dušana Uhrina</b>. Byly to otázky často tvrdé, ale zároveň férové, děkujeme za ně. Nyní máte příležitost si přečíst trenérovy odpovědi, které sám o víkendu sepsal. Byla řeč o problému "Petrouš", o špatné hře obrany, ale i celého týmu. Dále jste se ptali, proč trenér sám nerezignoval, jaké posty chce přes zimu posílit a padlo mnoho dalších dotazů. "Pokusil jsem se odpovědět skoro na všechno," vzkazuje Dušan Uhrin...

Dušan Uhrin odpovídal na dotazy čtenářů

(che)
Vážený pane Uhrine, pro Váš žalostný výsledek během podzimu mě napadají tyto otázky:
Výsledek je 1 vítězství (v Blšanech nám to prý vrátili za jaro) pár remíz (mj. doma s outsiderem ze Zlína) a jinak samé prohry (z toho zoufalá s Viktorkou v dohodlém zápase).
Máte pravdu, výsledky jsou žalostné, ale máte mylné představy o našich dvou vítězstvích a pár remízách. To samé byste si mohl myslet o našich prohraných zápasech (v Blšanech nám to prý vrátili za jaro ????).

Podzimní výkony Čontofalského: Co na ně říkáte?
Co je pravdy na jeho hostování v Příbrami půl roku před vypršením smlouvy a jak je klub na tom s novou smlouvou.
Čontyho výkony byly opravdu hodně špatné, on to moc dobře ví. Jeho největší chybou bylo chytání se zraněním, které si vyžadovalo minimálně měsíční léčbu. Je to stejné jako u každého hráče – výkony se zraněním zkreslují jeho kvalitu. O hostování v Příbrami nic nevím.

Myslíte si, že upřednostňování Čontyho (hodně prosazené přes tisk) nebylo na škodu týmu? (podle mého jsme díky němu ztratili hned několik bodů). Nicméně si myslím, že Čonty by v týmu zůstat měl a prodloužení je žádoucí.
Čonty je velice dobrý golman a do týmu patří. Vím jediné, smlouva mu byla nabídnuta. Aféra Čontofalský-Holec je za námi a doufám, že jsme se z ní poučili. Nikomu to nic nepřineslo.

Zdalipak se budou opakovat příchody ála Hošťálek a odcházet hráči typu Šenkeřík.
Můžu Vám jen říct, že Hošťálek přišel výměnou za Kotryse. Myšlenka byla asi taková, že oba hráči v novém prostředí chytí druhý dech. Výsledek nechci komentovat, ale Bohemce to nepřineslo nic. Odchod Šenkeříka mě také mrzí, je to dobrý hráč, ale je to otázka na vedení klubu.

Zajímalo by mne, proč seděl Šenky a hrál Baláž, který není schopen dát gól a mnohdy hraje alibisticky.
Šenkeřík byl z formy, a když se do ní dostával, tak byl zase nemocný. Při srovnání Baláže a Šenkeříka, jak na tréninku, tak v přípravných utkáních, byl v jasně lepší formě Baláž.

Proč nebyl nasazován Rygel (údajně v přípravě velmi dobrý)?
Rygel nebyl nasazován ze dvou důvodu. Myslel jsem, že dostane šanci, když odehraje podle mých představ alespoň jedno z přípravných utkání, kterých bylo hodně a to se nestalo. Myslíte si, že je čas něco zkoušet, když jde o všechno a hráč vás nepřesvědčí? Druhý důvod je ve složení mužstva - je zde velký počet malých hráčů a všichni na hřišti být nemůžou.

Prý jednáte o příchodu forbesáře a dlužníka Jandy. Ať jsem měl proti Petrželovi cokoli, to se mi na něm líbilo, že sháněl info i o soukromí hráčů. Janda kdysi kvůli dluhům musel Prahu opustit... Proč jej Zlín sám nabízí?
O jednoho vyššího útočníka bychom zájem měli, ale Janda to v tuto chvíli není. Já tyto informace o Jandovi zatím nemám a nikoho nesoudím podle jeho minulosti. Informace o hráčích samozřejmě sháníme velice usilovně.

Bude Vám pomáhat v dalším trénování (sledováním týmu a radou) Váš otec? Bez něj mi Vaše působení v týmu po podzimním vysvědčení nepřipadá vhodné.
V trénování mi nepomáhá, ale jeho rady jsou velice cenné.

Plánujete v létě výjezd do Francie? Podle mého je to asi nejlepší prověrka týmu (ekonomicky klub na něm také neprodělal). A když se na něj sváděla únava, tak navrhuji vrátit se dříve...
Zatím žádné letní soustředění  neplánujeme, prověrka to byla dobrá, ale nám nic nepřinesla, protože jsme netrénovali tak, jak jsme měli a po těžkých utkáních byla takřka nulová rehabilitace.

Sám věříte v záchranu?
Věřím stoprocentně v záchranu, jinak bych odešel.

Koho tipujete, že sestoupí?
Nikdy netipuji.

Vztah k fanouškům? Prý vás "serou"?
Fanoušci mě neserou a nevím, kde jste to vzal. Jak už jsem jednou řekl, Bohemka má fantastické fanoušky a já si velice vážím, že povzbuzují, i když jsme poslední a nedaří se nám.

------------------------------------------------------------

(Lance)
Přicházel jste s tím, že je hlavně potřeba zlepšit hra obrany. V čem se oproti prvním čtyřem kolům zlepšila, když v posledních pěti zápasech jsme dostali 16 gólů?
Obrannou činnost nacvičujeme každý druhý trénink. Taktická a poziční hra obrany se zlepšila, ale bylo tam strašně individuálních chyb - některé byly pro mě nepochopitelné a byly výsledkem psychiky jednotlivých hráčů, jinak si je nedovedu vysvětlit. Musím přiznat, že jsem si to také představoval jinak, ale zranění Janáčka a Dvořáka, dvou defenzivních hráčů, kteří patřili do základní sestavy, nás z hlediska obranné činnosti velice oslabilo.

Z jakého důvodu nereagujete střídáním na nepříznivý vývoj utkání?  Argument, že nemáte koho nasadit neberu, na lavičce byli takoví hráči jako Rygel, Šenkeřík, kteří když ne do základu, tak na hřiště, určitě patřili.
Odpověď chybí (pozn. redakce)

Jak se Vám pracuje s teď již dost velkou nenávistí fanoušků za zády? (zvláště po neskutečně trapném a zbytečném vyhození Michala)
Myslím si, že nejde o mě, ale především o Bohemku. Pracuji vždy naplno, i přesto, že mě někdo nenávidí. Vím, že to spraví jedině výsledky a jiné postavení v tabulce.

Když jste říkal, že Šenkyho potřebujete, proč jste mu nedal víc šancí hrát a s takovou lehkostí ho pustil za pakatel do Sparty? (v Jablonci neskončí, to je Vám asi jasné).
Jeho forma nebyla dobrá, ale to se otočí. Šenkyho odchod jsem neovlivnil a kdyby bylo vše na mně, neodešel by.

Hodláte i na jaře praktikovat zónovou obranu, která, jak je vidět, hráčům nesedí? Jestliže ano, v čem je chyba? To hráči opravdu nechápou, co po nich žádáte nebo jim to jenom neumíte vysvětlit?
Vydali jsme se cestou zónové obrany a budeme v tom pokračovat. Hráči to chápou, má to jednoduché zásady. Náš neúspěch nespočívá v tom, jestli hrajeme zónovou nebo jinou obranu, ale ve špatném řešení určitých krizových situací, které někteří hráči nezvládli a podcenili.

Uznávám, že Michal Petrouš nehrál na podzim to, na co má, ale bylo nutné ho z Bohemky doslova vyhnat jako prašivého psa, zvlášť když to byl kapitán a pro Bohemku toho udělal víc než dost?
To, co se odehrálo po Michalově vyřazení ze společné přípravy, bylo naprosto neadekvátní situaci.Moje vyjádření do sdělovacích prostředků bylo, že dostal volno, protože je na tom psychicky špatně. Nikdo nemluvil o vyhození, tak nevím, jak se to dostalo do sdělovacích prostředků. Petrouš je stále hráč Bohemky a může být vyhozen jedině tehdy, jestliže poruší hráčskou smlouvu. Nezlobte se, ale já se nebudu obhajovat přes sdělovací prostředky a s Michalem jsem si to hned druhý den vyříkal.

Věřím Vám, že jste tělem i duší Bohemák a přeju Vám hodně úspěchů, ale proč jste neuvažoval o odstoupení, když jste svůj cíl - tzn. 17 bodů na podzim, nesplnil?
Nikdy neutíkám z boje a jsem přesvědčen, že mám mužstvu co dát, kdybych neměl, odešel bych.    

(Zdeněk Novotný)

Vážený pane trenére, celý život jezdím přes půl republiky na svoji oblíbenou BOHEMKU, ale tolik zmatků, především v obraně, jsem neviděl ani ve druhé lize. Nešly chyby odstranit již v průběhu podzimu?
Chyby dělají Ti samí lidé a zmatek také. Snažíme se to odstraňovat v každém tréninku. Byli jsme na dobré cestě, ale zranění Janáčka a Dvořáka, dvou defenzivních hráčů, nás vrátila zase na začátek.

(Pernstein)
Z jakého důvodu si nevezmete příklad ze svých slušnějších kolegů, pánů Uličného a Kotrby, a neodstoupíte čestně z funkce z důvodu nesplnění SVÝCH slibů o určitém počtu získaných bodů? Co vás nutí k tomu, zůstávat zatvrzele na pozici, kde vás čeká jen nenávist fanoušků za kroky, kterými jste jejich milovaný klub nejen z krize nevyvedl, ale ještě ji prohloubil?
Vzdát se je to nejjednodušší, co člověk může udělat. Já věřím v záchranu.

Proč katastrofální hru CELÉ obranné řady odnesl jediný hráč, jehož výkony se mně osobně nezdály ještě nejhorší? Proč nebyli odejiti hráči, jejichž výkonnost je katastrofální dlouhodobě? Co je lepšího na Pavlu Kuligovi, Karlu Doležalovi, Miroslavu Obermajerovi, než na Michalu Petroušovi, člověku, který naším klubem žil a pracoval pro něj poctivě dlouhá léta?
Michal byl tak rozhozený, že nepomáhal ani sobě, natož mužstvu, které měl vést jako kapitán. Jeho působení na hráče v kabině bylo velice negativní a to po psychické stránce. Zkušeného hráče v kabině máte na to, aby působil jako vůdce a když to neplní, tak doufáte, že použije svých zkušeností a dokáže hrát bez taktických a osobních chyb, i když je pomalejší a nemá potřebné pohybové schopnosti. Myslím si, že Michal měl změnit fotbalové prostředí a odejít do Mladé Boleslavi, kam nebyl v létě puštěn. Ostatní jsem již napsal v předcházejících odpovědích.

Co vám říká klubismus a jaký máte vůbec k Bohemce vztah? Jestliže žádný, proč vyhazujete z mužstva hráče, pro kterého tato slova mají určitý význam?
V Bohemce jsem vyrůstal a hrál až do ligového dorostu do svých osmnácti let. Udělám všechno pro to, abych Bohemku společně s hráči zachránil.

Jaký neúspěch budete považovat za impuls ke svému odchodu? Budete nás chtít provést i k sestupu do divize? Stačí k tomu pouhé dva a půl roku.
Jsem přesvědčen, že nesestoupíme.

Můžete blíže charakterizovat, v čem podle vašeho názoru spočívá zlepšená hra Bohemians v posledních několika kolech? Já osobně průměr obdržených branek 3,2 a počet bodů 0 z posledních zápasů za zlepšení nepovažuji a jinak to prostě nelze vidět.
Máte pravdu, nula bodů je katastrofální počet.

Jak se vám spí s vědomím, že děláte svou práci v klubu, kde vás fanoušci z 99 % nenávidí a vedení vás drží u kormidla z valné části prostě proto, že nikdo se nehrne do klubu, který se vaší vinou potápí herně a jejich vinou finančně?
Poslední dobou se mi spalo opravdu špatně, ale nejsem ten, který se hned vzdává.

Proč nehraje Dan Rygel?
Již jsem odpovídal.

Jaké posily budete považovat za adekvátní, abyste mohl s čistým svědomím pokračovat v práci? Pokud nepřijdou posily, ale naopak se ještě mužstvo oslabí o několik hráčů základní sestavy, budete se ještě vší silou držet na lavičce zuby nehty?
Musí přijít pět nebo šest hráčů, kteří vytvoří dostatečnou konkurenci, protože to tady opravdu už rok chybí. Ani jeden hráč na hřišti si nesmí myslet, že má místo jisté a v utkáních musí udělat všechno pro úspěch týmu.

(Seny)
Šenkeřík - na podzim si moc nezahrál, odešel, takového technika už Bohemka v útoku dlouho neměla. Kdo ho nahradí? Vždyť jste s ním prý počítal.

S Šenkeříkem jsem samozřejmě počítal, ale každý je nahraditelný. O jeho nahrazení se stále jedná. Jedním hráčem je Zoubek a dalšího Vám nemůžu prozradit.

Jak chcete dát dohromady kolektiv? Na hřišti to rozhodně nevypadalo, že všichni bojují do posledního dechu.
Máte pravdu, herní morálka se musí zlepšit a ten, který se nepodřídí, bude muset odejít.

Jaká je šance postavit za zimní přestávku slušnou obranu, když se to nepovedlo za celý podzim?
My musíme postavit dobrou obranu, ne jen slušnou.

Co uděláte, pokud klub dovedete do 2. ligy?
O druhé lize nepřemýšlím. My to prostě musíme zachránit.

(Jan Koníček)
Budeme hrát na jaře zónovou obranu ?
Odpovězeno výše.

(Hok)
Ve všeobecné hysterii, která nyní panuje kolem osoby hlavního kouče a politiky vedení klubu, mám na pana Dušana Uhrina jednoduchý konkrétní dotaz ke konkrétní situaci: proč nebyl v zápase s Viktorií Žižkov střídán obránce Doležal, který od 70. min. zjevně fyzicky nestačil a jak jsem odpozoroval, sám si říkal o střídání? Podotýkám, že se nespokojím s odpovědí, že na lavičce nikdo na střídání na jeho post nebyl připraven...Děkuji
Doležal chtěl vystřídat, když mužstvo prohrávalo 1-0, po našem vyrovnání chtěl zůstat na hřišti. Kdybychom nevyrovnali, šel by na hřiště Rygel. Myslím si, že Doležal odehrál slušné utkání. Vy byste střídal za nerozhodného stavu obránce za ofenzivního záložníka nebo útočníka?

(dan)
Jak s ohledem na naslednou reakci fanousku i vedeni hodnotite vyhazov kapitana Petrouse z vykonnostnich duvodu? Jednal byste ted jinak?
Už jsem to psal v předešlých odpovědích. Jinak bych nejednal.

Po nastupu jste chtel zlepsit obrannou cinnost. Podle me se to nepovedlo, mohl byste to komentovat?
Už jsem to komentoval a máte pravdu.

Chcete posily, ok, kazdy tym potrebuje posilovat, ale i se soucasnym kadrem jste planoval 17 bodu, dosahl jste na 9, v cem je chyba?
Hlavní chyba byla ve zranění Dvořáka a Janáčka, museli jsme začínat stále od začátku.

Co rikate na nazor nekterych fans, ze kritizujete borce typu Hartiga, Petrouse atd, ale jine hrace, kteri maji dlouhodobe horsi uroven, ne? Mam na mysli Dolezala atd.
Každý hráč, který je v Bohemce, má stejná práva a povinnosti. A každý hráč si nese svou zodpovědnost za svůj výkon. Jestliže se mi jeho výkon nelíbí, tak mu to také řeknu a je mi jedno kdo to je. Hráče nikdy nekritizuji veřejně a oni to vědí. Tak nevím, kde jste to o Hartigovi vzal.

Co si myslite o zelenobilych fans?
Již jsem psal.

Koho chcete vyradit (u kazdeho prosim strucne o duvody).
Promiňte, nejdříve jim to sdělím sám.

Koho, repektive ktery post chcete posilit? Nerad bych obecne slysel, ze obrana a utok.
Hledáme posily na místa - levý záložník, pravý obránce, střední obránce, defenzivní záložník, dva útočníky.

(Honza)
Hrála Bohemka dleVás na podzim pod své možnosti nebo je poslední místo v tabulce reálným obrazem kvality stávajícího kádru?
Poslední místo v tabulce není reálný obraz stávajícího kádru, ale musí být všichni zdrávi.

Jaká je, dle Vás, přiměřená doba na to, aby nový trenér vštípil užstvu podstatné prvky herního systému, který považuje za nejvhodnější?
Přiměřená doba na sehrání týmu a vštěpení taktiky je jedno přípravné období.

Existují ve stávajícím kádru hráč nebo hráči, s nimiž si nedovedete představit další spolupráci?
V týmu musí zůstat jen ten, kdo věří na záchranu Bohemky v první lize. Jinak musí odejít, i kdyby byl sebelepší.

Občas se stává, že trenér sám rezignuje. Co by se v budoucnu muselo stát, abyste učinil takový krok?
Musel bych ztratit přesvědčení, že to má cenu a smysl.

(Roman)
Nemel by trener nest odpovednost za tym, ktery vede? Nebude po jarni druhe analyze neuspechu pro Bohemku uz trochu pozde???

Máte pravdu, trenér nese veškerou zodpovědnost za mužstvo, které vede. Jsem přesvědčen o jediném, že mužstvo potřebuje potřebnou konkurenci a s tím i nový impuls. Musíme začít opravdu od začátku a začít budovat mužstvo, které bude chtít za každou cenu vyhrávat.

(Tomáš Rach)
Kde je 17 bodů a Vaše odstoupení při nedosažení tohoto cíle?
Odpovězeno.

Jakto, že říkáte, že máte úzký kádr, když stavíte vesměs ty samé hráče? Kdyby nebylo zranění a trestů za karty, tak je neměníte vůbec.
Vždy jsem byl přesvědčen, že hrají ti co mají nejlepší formu. Vystřídal jsem všechny hráče mimo Hošťálka, Rygela, Valenty a Charváta. Tito hráči mě zatím nepřesvědčili v přípravných utkáních.

S tím souvisí otázka Šenkeříka - proč jste dovolil jeho odchod? Nemyslím, že jste mu to mohl zakázat, ale vy máte největší podíl na jeho rozhodnutí a také jste mohl mít nevětší podíl na jeho setrvání. On je člověk, kterej nejde po penězích, ale chce hrát. Koho dáte místo něj, když bude Baláž v obraně (mimochodem konečně něco rozumného)? Což o to, já bych tam dal Koukala(moc dobrej), ale co když se někdo zraní nebo vyfauluje (4 žluté apod.)? Takhle mohl hrát Hartig se Šenkeříkem a Koukalovi by moc nevadilo, že nehraje, protože je ještě dost mladý.
Šenkeříka nahradí dva noví útočníci a jeho odchod jsem nemohl ovlivnit. Píšu o tom v předchozích odpovědích.

Proč hrajete stále nakopávané míče ve chvílích, kdy mužstvo prohrává? Copak jste si nevšiml, že Hartig sice balón dostane na hlavu, ale již jej snad nikdy nepřihraje spoluhráči (musel by tam někdo být - hráči to totiž nečekají - to nakopnutí)? Vždyť nám to jde perfektně po stranách zatáhnout ze úroveň šestnáctky Šírlem nebo Kiselem a centrovat zpět na šestnáctku, kde již bude někdo připraven na "volej" či kličku a tím pádem nutně následující gól. Pokud se to nepovade, tak se tímto alespoň vykoleduje přímý kop nebo penalta - a to i bez simulování - což naši neumí (i když je toho někdy škoda).
Snažíme se hrát po křídlech, když to jde. Je na to zaměřen každý trénink.

Vezmete zpět Petrouše? Jak jste sám zjistil, tak bez něj je to stejné. Takže bota tlačila asi někde jinde, že? A kdyby se on vrátil, Vy jste se mu omluvil (vyloučení z kádru by se dalo chápat, při těch výkonech, ale ten způsob je to, co každému vadí), tak byste panečku koukal, jak se mužstvo dá dohromady a budou zase cítit, že to s nimi myslíte dobře a získáte zajisté ztracenou důvěru, bez které se opravdu hrát nedá.
Popisuji na jiném místě. Petrouše  vezmu do přípravy, jestliže nebude mít nabídku z jiného mužstva.

A co ten nešťasný D.Rygel? Vždyť dopadne jak Šenkeřík a nám zase zůstanou jenom Kuligové apod. Už už jste ho střídal (na Žižkově), ale ve chvíli našeho gólu jste ho zase stáhnul. A to bylo dvakrát. Nemyslíte, že třeba ten první gól, který byl trochu náhodný, jste měl brát s rezervou a proto střídat, protože jsme v tu chvíli prohrávali? To samé se dělo i při ostatních zápasech - zdá se, že máte docela dobrej plán na střídání, ale náš gól Vás dostane do nějaké euforie (nejen Vás) a Vy zapomenete rozdat pokyny nebo vystřídat a tím hru na malinkou chvíli zbrzdit a nám dát nového a hlavně čerstvého hráče. A myslím, že v takových fázích je nejlepší právě záložní řada - na vystřídání. Kdy je podle Vás ideální střídat - myslím pro oživení a zlom hry a nikoliv tzv - "zdržovací střídání"? Ono hráč, který vystřídá v 78.min. (co je prakticky Váš pravidelný termín), není schopen rozkoukat se na hřišti, natož dostat kloudnou přihrávku. Tím si pak zase zavře dveře do základu v příštím zápase. Jak může dostat tu přihrávku, když jsou všichni ostatní už tak unavený, či ze špatného výsledku (průběžného) psychicky zničeni???
Odpověď chybí (poznámka redakce)

Na otázky mi odpovídat nemusíte, ale vzít je v potaz určitě.
Děkuji

(tdtd)
Muzete, prosim, vysvetlit, proc takrka absolutne ignorujete osvedcene postupy pri stridani hracu (napr. takticka stridani na konci, stridani pri narustajicim tlaku soupere, kdy gol visi ve vzduchu, atd.)? Uznavate, ze jste se v kauze  Michala Petrouse unahlil a nejednal jste po trenerske strance spravne?
Taktické střídání na konci utkání neignoruji, ale když nemáte míč pod kontrolou a jsou na vás zahrávány standardní situace, tak nemůžete střídat.
Po trenérské stránce jsem jednal správně a stojím si za svým rozhodnutím. Nesouhlasím jen s tím, jak to bylo prezentováno druhý den v médiích. Petrouš dostane příležitost se připravovat z mužstvem a další jeho působení v Bohemce záleží jen na něm.

(Seny)
Zdravím - v seznamu posil je minimum hráčů do obrany. Znamená to, že je s jejím složením spokojenost? Či se snad ještě někdo do obrany hledá?
Samozřejmě máme vytipovány posily do obrany. Jednu už máme – Michal Lesák.