Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Trenér Uhrin řeší brankářký rébus

V neděli ve dvě hodiny odpoledne začala předzápasová příprava. Trenér Uhrin sdělil svým svěřencům sestavu na utkání s Ostravou. Největší otazník visel nad brankářským postem. "Chytat bude Peter Holec," tak asi zněla Uhrinova slova.

Trenér Uhrin řeší brankářký rébus

"Odchytal jsem dva slušné zápasy, takže jsem svou nominaci trochu čekal," neskrýval Peter Holec. Naopak Kamil Čontofalský byl překvapený, že důvěru nedostal. "Nečekal jsem to, jsem už stoprocentně zdravý, čtrnáct dní trénuji naplno. Moc to nechápu, ale nominace je samozřejmě věcí trenéra," přiznal Čontofalský, donedávna neotřesitelná jednička týmu. "Dnes chytal Holec a byl tedy jedničkou, příští zápas to přece může být úplně jinak," odpovídal na tiskové konferenci trenér Uhrin.

Utkání s Baníkem se Petru Holcovi vydařilo. V první půli zlikvidoval dvě velmi nebezpečné střely a celkově působil jistým dojmem. „Ta první byla tečovaná, hodně nepříjemná, druhá šla naštěstí na mě. Baník v první půli v poli dobře kombinoval, naštěstí jsme to zvládli a Karol Kisel nás poslal do vedení,“ pochvaloval si dobře naladěný Holec a podepisoval plakáty malým příznivcům Bohemky.

Hned zkraje druhého dějství vystrašil Holce novic v dresu Baníku – Mario Lička, jenž po Třasákově zaváhání trefil tyč. O chvíli později už stejný hráč vyrovnal. Využil jediné větší chyby zelenobílé obrany a po Žůrkově krásné zpětné přihrávce srovnal skóre. „Byl hodně blízko, zrovna jsem se přesouval od pravé tyče. Trefil to velmi dobře, chytat se to asi nedalo. Naštěstí jsme takřka vzápětí kontrovali Hartigovým gólem,“ popisoval Holec.

Čtvrt hodiny před koncem byl po druhé žluté kartě vyloučen Michal Petrouš. Peter Holec, jenž byl „místu činu“ velmi blízko, viděl jeho vykázání ze hřiště jako hodně nespravedlivé. „Šlo o souboj tělo na tělo, už zapískání faulu bylo divné, natož pak žlutá karta. Sudí Jára si neuvědomil, že Michal už jednu kartu má.“

Ve zbývajícím čase se čekal mohutný nápor hostů. Je pravdou, že se usadili na polovině Bohemky, ale do šancí se vůbec nedostávali. „Zdálo se mi, že znervózněli, hodně kazili. Po příchodu vysokého Prohászky jen nakopávali dlouhé míče, ale naše obrana je v pohodě sbírala, třeba Míra Obermajer za celý zápas neprohrál hlavičkový souboj,“ chválil své spoluhráče Holec.

„Velkou výhodou bylo, že jsme hráli ve dvanácti lidech, protože publikum neuvěřitelně fandilo po celý zápas a moc nám pomohlo!,“ vzkázal věrným klokanům.

Zda se do branky postaví i příští zápas, Holec neví. „Přišel jsem Bohemce pomoci. Kamil Čontofalský nebyl zdravotně v pořádku, a tak se hledal záskok. Samozřejmě, že každý brankář chce chytat, ale jsem připraven, pokud to bude přání trenéra, krýt Čontofalskému záda a udržovat v kabině dobrou atmosféru. Myslím, že už při prvním angažmá jsem Bohemce odvedl dobrou práci a chci na to navázat.“

Nezvykle na lavičce prožil utkání Kamil Čontofalský, velká opora Bohemky. „Vůbec jsem nečekal, že nebudu chytat. Už dva týdny trénuji naplno, cítím se velmi dobře,“ nechápal Čontofalský.

„Samozřejmě, že sestava je věcí trenéra, přesto mi není úplně jasný záměr klubu. Mohli mě prodat za velmi dobrou cenu a teď mě nechají sedět na lavičce,“ vyprávěl v klidu Francúz.

Nejvíce ho mrzí, že může vypadnout z kádru slovenské reprezentace. „Dvanáctého října nás čeká důležitý kvalifikační zápas proti Anglii. Pokud ale nebudu chytat za Bohemku, trenér Jurkemik mě nenominuje. Ztratím tím určitě na ceně,“ podotkl s trochou trpkosti v hlase. Čontofalský nemá podepsanou novou smlouvu a na uzavření nové může mít současná situace samozřejmě vliv.

Svého konkurenta v brance pochválil za velmi dobrý výkon, velcí kamarádi však nejsou. „Na pivo spolu nechodíme, náš vztah je čistě profesionální, ale korektní.“

I trenér Dušan Uhrin ví, že situaci teď není jednoduchá. „Holec chytá dobře, ale nikde není psáno, že je trvalou jedničkou. S Kamilem si sednu a situaci pořádně probereme, vždyť trénuje teprve dva týdny a to je pro gólmana málo.